
 

 
 

 

Motor Vehicle Division Policy Memo # 21-09 
REAL ID Issuance – Establishing Sex if Not Listed on Birth Certificate 
 
ISSUE DATE: December 21, 2021 
FROM:   MVD Policy & Compliance Team 
TO:   All Motor Vehicle Division staff, Iowa County Treasurers and County Treasurer’s staff that issue 

driver’s licenses and nonoperator’s identification cards.  
 
SUBJECT 
This policy memo establishes guidelines for issuing a REAL ID when a customer’s birth certificate does 
not list their sex, but the customer has an established Iowa record or other court document that 
establishes their sex, and the customer is not asserting a sex change. 
 
SUMMARY 
Federal and state REAL ID regulations establish certain documents an applicant must provide to prove 
their identity (name) and date of birth to be issued a REAL ID, including: U.S. passport, certified birth 
certificate, Consular Report of Birth Abroad (CBRA), permanent resident card, employment 
authorization document (EAD), foreign passport with I-94, certificate of naturalization, or certificate of 
citizenship. Except for a certified birth certificate, all of these documents are issued by the U.S. federal 
government (or a foreign federal government) and consistently list the holder’s sex. However, there are 
instances where a certified birth certificate issued by a state or local government does not list sex. 
 
In these circumstances, it will be the MVD’s policy to accept a birth certificate that doesn’t list a sex for 
the applicant, if: 
- The applicant has an established Iowa record, marriage certificate, or unexpired out-of-state REAL 

ID listing their sex as M (male) or F (female); and 
- The applicant is not asserting that they have undergone a sex change. 
 
As background, the federal regulations require that an applicant’s gender (in this case, construed to 
mean their sex) be listed on a REAL ID, but allow states to determine what, if any, specific documents 
can be used to establish sex. Iowa law requires an applicant to disclose their sex during DL/ID application 
and  requires us to include sex on the printed card, but also does not prescribe specific forms or proof. 
Finally, Iowa administrative rules provide a mechanism for changing one’s sex designation from the one 
listed on their identity document, but do not dictate that sex is a required component of an identity 
document.  
 
With the release of this memo, MVD policy memo #19-02 (wallet-sized or short-form birth certificates) is 
also being revised to incorporate this guidance. 
 
LINK TO REGULATIONS: 
- Federal REAL ID regulation 6 CFR 37.11: https://www.ecfr.gov/current/title-6/chapter-I/part-

37/subpart-B/section-37.11  
- Iowa administrative rule 761-601.5: https://www.legis.iowa.gov/docs/iac/rule/11-08-

2017.761.601.5.pdf  
 
CURRENT POLICY 

https://www.ecfr.gov/current/title-6/chapter-I/part-37/subpart-B/section-37.11
https://www.ecfr.gov/current/title-6/chapter-I/part-37/subpart-B/section-37.11
https://www.legis.iowa.gov/docs/iac/rule/11-08-2017.761.601.5.pdf
https://www.legis.iowa.gov/docs/iac/rule/11-08-2017.761.601.5.pdf
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There is no formal policy outlining our procedure for issuing a REAL ID to a customer when their birth 
certificate doesn’t list their sex, but standard practice has been to require the person to present another 
identity document, which sometimes includes requesting a longer-form birth certificate. 
 
NEW POLICY 
To issue a REAL ID, we will now accept a birth certificate that doesn’t list a sex for the applicant, if: 

- The applicant has an established Iowa record, marriage certificate, or an unexpired out-of-state 
REAL ID listing their sex as M (male) or F (female); and 

- The applicant is not asserting that they have undergone a sex change. 
 
If the applicant does not have an established Iowa record, a marriage certificate, or unexpired out-of-
state REAL ID listing their sex as M (male) or F (female), they will need to request a longer-form birth 
certificate from their state of birth or present an alternate identity document to establish their sex. 
 
QUESTIONS AND ANSWERS 
The following questions and answers provide additional information to you and to customers. 

Why can a customer whose birth certificate is missing a designated sex or gender use an 
established Iowa record, marriage certificate, or unexpired out-of-state REAL ID, but not 
another type of document to establish their sex?  
As noted above, federal and state regulations allow states to set their own  specific document 
requirements to establish sex. Because of this,  Iowa’s policy will be to allow only an Iowa 
record, marriage certificate, or out-of-state REAL ID to establish an applicant’s sex if their 
identity document does not list one. This is because we are already required  to record sex on all 
license or ID card applications even if issuing a non-REAL ID as required by Iowa Code sections 
321.182 and 321.190, because certified marriage certificates are vital records that bear legal 
weight, and because out-of-state REAL IDs are specifically acceptable to establish identity under 
REAL ID regulations (though they require another identity document to establish lawful status). 

What if an applicant’s birth certificate and marriage certificate both do not list a sex or 
gender, and the applicant does not have an established Iowa record or an out-of-state REAL 
ID? 
In this case, the applicant will need to request a  long form birth certificate from the vital record 
office in the state where they were born. If their state of birth does not produce birth 
certificates listing sex or gender, please confer with your supervisor or the ACE team, who will 
confer with the Policy & Compliance team to determine if a REAL ID exception (waiver) is 
warranted. 
 
Does this change the process for an applicant to change their sex designation on their license 
or ID? 
No, this process does not affect the requirements for customers who have undergone a sex 
change. These customers are still required to adhere to the sex designation change 
requirements as outlined in rule 761-601.5(7) and explained in section B of the ARTS examiner’s 
manual. 
 
Does this guidance apply to any other identity document that doesn’t list the applicant’s sex? 
For the most part, this policy is only intended to apply to applicants whose identity document is 
a birth certificate. This is because the other forms of acceptable REAL ID identity documentation 
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are issued by the federal government and consistently list sex on the document, whereas birth 
certificates are issued on a state-by-state basis and don’t necessarily have consistent standards.  
 
However, there is another scenario where an applicant may present an identity document that 
doesn’t list sex, namely, if that applicant is a refugee, asylee, or parolee who has only an I-94 
and qualifies for a REAL ID exception under Iowa administrative rule 601.5(8), effective January 
5, 2022. As part of the exception process, these applicants may use any U.S. government-issued 
document to establish their sex, because sex is not typically listed on an electronic or paper I-94, 
and because it is beyond their control to obtain another document type that lists their sex. 
 
What if a customer provides an identity document with a different sex designation than what 
is listed on  their Iowa record or marriage certificate ? 
If the person presents an identity document (or has an existing Iowa record) that establishes 
their sex, but is now asserting that they identify as another sex, they must submit either a new 
or amended identity document (which can include a certified birth certificate) or a notarized 
physician affidavit demonstrating that change, in accordance with Iowa administrative rule 761-
601.5(7), as explained in section B of the examiner’s manual. Ultimately, we must defer to the 
sex that is listed on the applicant’s identity document, regardless of what the existing Iowa 
record states, unless the applicant can prove a sex change under the process outlined in the 
administrative rules. 

 


